Opendeurweekend: zaterdag 14 en zondag 15 oktober Inschrijven

x
Logo Urbicoon Vraag vrijblijvend informatie aan

Generationskipping: grootouders schenken hun vermogen aan kleinkinderen

Een nieuwe trend is in aantocht: tegenwoordig schenken steeds meer grootouders een deel van hun vermogen rechtstreeks aan hun kleinkinderen. Deze schenking kan ook een belastingbesparing opleveren.

Schenking kleinkinderen

Grootouders schenken steeds vaker een deel van hun vermogen rechtstreeks aan hun kleinkinderen in plaats van hun kinderen. Waarom? Hoe meer het vermogen verspreid wordt over meerdere erfgenamen, hoe kleiner de erfdelen en des te minder erfbelasting er betaald moet worden.

Wanneer grootouders niets aan hun kinderen schenken, en dus een generatie overslaan, dan moeten ze rekening houden met de wettelijke reserve van hun kinderen. Zo kunnen ze hun kinderen niet onterven en mogen ze enkel het beschikbare deel aan hun kleinkinderen nalaten.

Uitzondering: indien ze maar één kind hebben, dan is het beschikbare deel de helft van het nalatenschap. Indien ze twee kinderen hebben, dan is dat een derde. Indien ze drie of meer kinderen hebben, dan is dat een vierde.

Maar de kinderen kunnen er wel mee akkoord gaan dat hun ouders een deel van hun vermogen aan hun kleinkinderen schenken. Wettelijk gezien kunnen ze daar tijdens het leven van hun ouders geen afstand van doen. Dit wil zeggen dat ze hun reserve nog altijd kunnen opeisen.

Hoeveel levert deze besparing op?

Voorbeeld zonder testament: u heeft 2 kinderen, een vermogen van € 800.000, een zoon met twee kinderen en een dochter met drie kinderen. Bij het overlijden zou elk kind € 400.000 erven. Hierop zouden ze € 60.000 erfbelasting moeten betalen, samen is dat € 120.000. Komen de kinderen te overlijden, dan moeten de kleinkinderen nog eens € 57.000 betalen op dat vermogen.

Voorbeeld met testament: indien u het volledige vermogen aan uw 5 kleinkinderen schenkt, dan zal elk kind € 160.000 erven. Elk kind zal dus € 11.400 erfbelasting betalen, samen is dat € 57.000. De belastingbesparing is € 120.000.
(De bedragen zijn van toepassing in Vlaanderen)

Aandachtspunten

Grootouders kunnen ook nog altijd kiezen voor een tussenoplossing:
Optie 1: ze kunnen hun vermogen schenken aan hun kleinkinderen, maar die moeten op hun beurt een bepaald inkomen afgeven aan hun ouders.
Optie 2: ze kunnen een testament opmaken waarin ze het vruchtgebruik van hun vermogen nalaten aan hun kinderen en de blote eigendom aan hun kleinkinderen.

Bron: MoneyTalk

BENIEUWD NAAR MEER NIEUWS?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten? Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!

Foto: Photo News
Hoeveel levert een investeringspand op?

Door de historisch lage rentes gaan steeds meer mensen een lening aan voor een pand dat ze verhuren. Zo’n lening is fiscaal interessant, maar wat levert het nu op?

Lees meer
tweede woning verhuren
Tweede woning verhuren? Hoeveel belasting betaalt u op de huurinkomsten?

De meest voorkomende vraag bij de verhuur van een tweede woning is echter: ‘Wordt u belast op de huurinkomsten als u een woning wilt verhuren?’.

Lees meer
Het leven zoals het is … als projectontwikkelaar

Het is een rustige zaterdagnamiddag. De lijvige weekendkrant lacht me toe vanop…

Lees meer
Hulp nodig?

Laat ons u bellen

Laat Urbicoon contact met u opnemen. Via het onderstaand formulier kunt u een terugbelafspraak maken. Wij bellen u binnen de 48 uur terug.

Wanneer past het best voor u?