Investeren in vastgoed via een vennootschap

Bent u zelfstandige en wilt u investeren in vastgoed via uw vennootschap? Dan kunt u via uw vennootschap een pand aankopen. We zetten de aandachtspunten en de voor- en nadelen op een rijtje.

Vastgoed kopen via vruchtgebruik

Een onroerend goed kopen via een vennootschap biedt heel wat voordelen, maar ook niet te onderschatten nadelen. Een van de grootste nadelen kan vermeden worden als uw vennootschap het vruchtgebruik voor een bepaalde periode koopt en niet de volle eigendom. Vruchtgebruikconstructie is een voordelige manier om te investeren in vastgoed via uw vennootschap. Uw vennootschap kan dan het vruchtgebruik aankopen terwijl uzelf de naakte eigendom privé koopt. Wanneer het vruchtgebruik ten einde is, wordt het pand automatisch uw privé-eigendom.

Op fiscaal vlak heeft de fiscus een reglement gemaakt met voorwaarden waaraan zo’n constructie moet voldoen. Hierin wordt de waardering van het vruchtgebruik (maximaal 80%) kritisch geëvalueerd. Een handige tip: schakel een accountant in wanneer u gebruik wilt maken van een vruchtgebruik.

 

Voordelen: investeren in vastgoed via vennootschap

  • Uw vennootschap kan de aankoopprijs van het gebouw afschrijven.
  • Uw vennootschap kan alle kosten, zoals de brandverzekering of onderhoudskosten, aftrekken van de belastbare winst.
  • Uw vennootschap kan de intresten van het krediet aftrekken.
  • Indien uw vennootschap het onroerend goed gebruikt voor de volledige uitoefening van de activiteiten, dan kunnen bepaalde activiteiten onder de btw-wetgeving vallen met recht op aftrek. Wanneer dit het geval is, dan is de btw op de aankoop volledig aftrekbaar.

 

Nadelen: investeren in vastgoed via vennootschap

  • Uw vennootschap betaalt u een vergoeding wanneer u zelf ook privé in het pand woont. Indien u geen vergoeding heeft ingegeven, dan wordt u belast via een voordeel van alle aard. Hierdoor dient u meer sociale zekerheidsbijdragen te betalen en verhoogt de fiscale druk in de personenbelasting.
  • Eventuele huurinkomsten worden aan de belastbare winst toegevoegd, want de huurinkomsten zijn en blijven eigendom van de vennootschap.
  • Indien uw vennootschap het gebouw verkoopt, dan wordt er een eventuele meerwaarde belast.

 

Privé kopen en verhuren

Er is een mogelijkheid om het pand privé aan te kopen en te verhuren aan uw vennootschap. In deze situatie zal de overheid een aantal beperkingen opleggen waaraan uw huursom moet voldoen.

 

 

Bron: Kapitalevragen en Bespaarbelastingen

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!