Meer financiële steun voor eigenaars woning dan huurders

Wie vandaag een woning huurt, krijgt veel minder subsidies van de overheid. Het Vlaamse woonbeleid richt zich voornamelijk tot de eigenaars van woningen.

Uit een analyse van de woonsubsidies in Vlaanderen voor 2013, door het Steunpunt Wonen, is gebleken dat een eigenaar gemiddeld 88% meer woonsubsidies ontvangt dan een huurder. Vlaanderen wil de burgers aanzetten een woning te kopen.

Meer financiële steun

Bij de aankoop van een eigen woning kunt u niet alleen genieten van een hypotheekaftrek verminderde registratierechten, maar ook van een btw-verlaging bij de renovatie van een ouder pand en van een renovatiepremie.

Wie vandaag de dag een woning wil huren in Vlaanderen, krijgt minder financiële steun. Huurders kunnen wel terecht in een sociale huurwoning of kunnen in bepaalde gevallen genieten van een huursubsidie of –premie. Hierdoor bezit 7 op de 10 Vlamingen een woning en slechts 3 op de 10 is huurder.

Lees hier meer over het aflossingsvrij krediet, het bulletkrediet

Logisch gevolg Vlaams woonbeleid

Volgens een professor van de KU Leuven is dit een logisch gevolg van het Vlaams woonbeleid. De steun om een eigen woning aan te kopen gaat samen met de visie om de burger te doen sparen, veilig te laten beleggen en zijn eigen pensioen veilig te stellen. Echter zijn er ook negatieve gevolgen verbonden aan deze beleidskeuzes. Eigenaars zijn minder mobiel op de arbeidsmarkt dan huurders. Hierdoor zijn mensen niet altijd bereid om te verhuizen voor de job, wat nefast kan zijn.

 

Bron: Knack Moneytalk

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!

Ontdek ons nieuwste project

Meer info