Wat zijn de aftrekbare kosten als zelfstandige?
Bij een eigen zaak horen heel wat uitgaven en investeringen. Gelukkig zijn er een aantal beroepskosten die u van de belastingen kunt aftrekken. Welke kosten kunt u als vennootschap, vrije beroeper of ondernemer aftrekken? We geven u een handig overzicht van de voornaamste aftrekbare kosten als zelfstandige.
AFTREKBARE KOSTEN ZELFSTANDIGE: OVERZICHTWAT ZIJN BEROEPSKOSTEN?
Een beroepskost, of aftrekbare kost, is een kost die fiscaal aftrekbaar is. Deze kosten kunt u fiscaal aftrekken als u de kosten in de loop van het jaar hebt gemaakt om belastbare beroepsinkomsten te verkrijgen. Elke uitgave is noodzakelijk om uw bedrijf te laten draaien.
Jaarlijks geeft uw boekhouder deze beroepskosten in via uw personenbelasting. Het totale bedrag van uw kosten wordt nadien afgetrokken van de omzet. Dit eindresultaat is uw netto-inkomen of uw nettoberoepsinkomen waarop u belastingen zal betalen. Hoe hoger dit bedrag, hoe meer belastingen u op het einde van het jaar moet betalen.
AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN: VOORWAARDEN
Elke uitgave moet voldoen aan vier voorwaarden:
- De kost is werkgerelateerd; u mag geen privékosten ingeven.
- Met de kost verkrijgt u een belastbaar inkomen en houdt u zo uw bedrijf draaiende. Deze kosten zijn bijvoorbeeld kantoormateriaal, machines of zakenetentjes.
- De kost moet betaald worden in hetzelfde jaar waarin u de kost wilt aftrekken van uw belastingen.
- Van elke kost hebt u een bewijs nodig: factuur, ontvangstbewijs, onkostennota of btw-bon.
VOLLEDIGE AFTREKBARE KOSTEN ZELFSTANDIGE
Er zijn heel wat kosten die u beroepshalve maakt, die kunt u volledig aftrekken van uw belastingen wanneer u een apart kantoor hebt buiten uw woning, zoals:
- Intresten op uw lening, ook uw autolening
- Kantoormateriaal, materialen, machines, kledij
- Alle kosten die gerelateerd zijn aan uw praktijkruimte indien deze geen onderdeel is van uw eigen woning: verwarming, elektriciteit, telefoon, internet
- Sociale bijdragen in elk kwartaal
- Pensioenverzekeringen
- Verzekeringen zoals pensioenverzekering
- Boekhoudkosten
- …
Zowel de kosten als de afschrijvingen van uw woning als opbrengsteigendom binnen uw vennootschap zijn ook aftrekbaar.
GEMENGDE AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN
Echter zijn er ook tal van gemengde beroepskosten wanneer u bijvoorbeeld een kantoor in uw privéwoning heeft. Als kost kunt u enkel de oppervlakte van de kantoorruimte ingeven. Dit geldt voor internet, telefoon, verwarming, elektriciteit, etc.
Een ander discussiepunt zijn de aftrekbaarheid van telefoon, laptop en auto.
GEDEELTELIJKE AFTREKBAARHEID
Er zijn heel wat kosten die u gedeeltelijk kunt aftrekken van uw belastingen, zoals:
- Restaurantkosten: 69%
- Brandstofkosten: 75%
- Auto: 75% voor eenmanszaken en tussen de 50-100% voor vennootschappen, dit is afhankelijk van de CO2-uitstoot
- Relatiegeschenken: 50%
- Niet aftrekbaar: verkeersboetes en niet-specifieke kledij
GROTE INVESTERINGEN
FORFAITAIRE BEROEPSKOSTEN: VRIJE BEROEPEN
Als u een vrij beroep uitoefent en beschikt over een eigen vennootschap, dan kunt u kiezen voor forfaitaire beroepskosten. Deze kosten worden bepaald door een percentage van uw omzet. Hoe hoger uw omzet, hoe kleiner het percentage. Het grote voordeel hieraan is dat u geen aankoopbewijzen hoeft bij te houden en dat er hierover nooit discussie is met de fiscus. Echter kiezen heel wat vrije beroepers voor de klassieke beroepskosten omdat deze bedragen meestal hoger liggen.
Bron: Xerius