Vroeger was locatie dé doorslaggevende factor die de prijs van een pand bepaalde. Daar lijkt nu een tweede factor bij te komen: de energiezuinigheid. Was er voorheen al een prijsverschil tussen energiezuinig en energieverslindend vastgoed, dan kunnen we stilaan spreken van een echte kloof — een kloof die naar alle verwachtingen alleen maar groter zal worden.
Energiezuinige woningen stijgen in waarde
Door de hoge energieprijzen van de afgelopen jaren wordt energiezuinigheid door kopers of huurders steeds meer naar waarde geschat. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, toen mensen nog grote sommen neertelden voor energieverslindende woningen, zien we dat kopers nu de renovatieprijs al meenemen in hun budget.
Bovendien is er ook opmerkelijk minder interesse voor woningen met een E- of F-label.1 Daar zit de renovatieplicht zeker voor iets tussen. Die stelt dat E- en F-woningen al binnen de vijf jaar na aankoop gerenoveerd moeten worden tot een pand met minstens label D. Veel kopers zien dit niet zitten of hebben hier het budget niet voor, o.a. door de onzekere en hoge prijzen van bouwmaterialen.
Deze zaken leiden ertoe dat energieverslindende woningen langer op de markt blijven, wat onvermijdelijk de prijzen onder druk zet. Zo lag de prijs van E- en F-woningen in het laatste kwartaal van 2023 3,7% lager dan in dezelfde periode van 2022.2
Bovendien verschuift de focus van potentiële kopers naar energiezuinige woningen die al voldoen aan de normen. Mensen willen zekerheid, zowel wat betreft het prijskaartje als het feit dat ze de komende vijftien tot twintig jaar geen kosten zullen hebben.3
ESCO draagt bij aan betaalbaarheid energiezuinige woningen
De aankoop- en huurprijs van een energiezuinige woning vraagt uiteraard ook het nodige budget. Om de betaalbaarheid van deze panden te bevorderen zijn er de zogenaamde ESCO’s: Energy Service Companies.
Dit zijn organisaties die integrale energieoplossingen leveren aan hun klanten. Bij vastgoedontwikkelaars houdt dit in dat bewoners via een afname- en onderhoudscontract voor een maandelijks bedrag gebruik zullen maken van de zonnepanelen, laadpalen en andere duurzame diensten die bij een gebouw horen. Op die manier voldoet het pand aan alle wettelijke vereisten en blijven de directe investeringen voor de eindgebruikers beperkt.4
Ook bij Urbicoon passen we dit ‘all-in energieconcept’ nu al toe bij onze recent opgestarte projecten. Zo zijn we zeker dat ons vastgoed klaar is voor een klimaatneutrale toekomst. Wilt u hier graag meer over weten, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Wat met de rentedaling van de afgelopen weken?
In de laatste weken van 2023 namen de rentes in ons land plots een historische duik. Van zo’n 3,6% begin oktober naar 2,5% eind december — de snelste daling sinds 1990.5
Wat dit betekent? Ongetwijfeld dat het een goed moment is om vastgoed aan te kopen, of toch voor wie daar het kapitaal voor heeft. Voor veel mensen (zoals jongeren of eenoudergezinnen) is de aankoop van een eigen woning immers nog steeds te duur, waardoor huren voor hen interessanter is.
De dalende rente is echter wel goed nieuws voor investeerders. Zeker de aankoop van appartementen is een slimme keuze, want deze blijven stijgen in prijs. Bovendien neemt de waarde van appartementen in de centrumsteden sneller toe dan daarbuiten — een evolutie die tijdelijk omgekeerd was tijdens corona.6 Ook is de vraag naar appartementen nog steeds groter dan het aanbod.7
Investeren in energiezuinig vastgoed
Dat de vastgoedmarkt minder volatiel is dan bijvoorbeeld de beurs, is een feit. Ook is in het verleden al vaker bewezen dat vastgoed een veilige investering is, zelfs in woelige tijden.
Bent u geïnteresseerd in een investering in energiezuinig vastgoed? Bekijk dan zeker De Lediaan, een BEN-project in samenwerking met PSR | Partner in Sustainable Reconversion (Projectontwikkelaar Jan De Nul Group). Voor meer informatie kan u uiteraard ook steeds bij ons terecht.