Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor het eerst boven 800 euro
Dure energie, stijgende brandstofprijzen,… het zijn slechts enkele componenten die de inflatie richting een recordhoogte duwen. Dit vertaalt zich binnen de vastgoedsector in een stijging van de gemiddelde huurprijs. In de tweede helft van 2021 werd door de CIB-Huurbarometer een gemiddelde huurprijs van 803 euro vastgesteld. Deze stijging zal zich in 2022 ongetwijfeld verderzetten, verklaart Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij CIB Vlaanderen.
De kloof tussen vraag en aanbod
Terwijl de vraag in de hoofdstad dagelijks stijgt, stagneert het aanbod. Dat aanbod bestaat voornamelijk uit verouderde woningen. Maar liefst 89% van het residentieel patrimonium is ouder dan 40 jaar. Waarom blijft de realisatie van een nieuwbouwproject in een grootstad als Brussel zo moeilijk?
Dit fenomeen valt simpel te verklaren; namelijk door een enorme achterstand als het gaat over de goedkeuring van bouwvergunningen. Vandaag bedraagt de gemiddelde duur van een vergunningsperiode voor vastgoedprojecten in Brussel 3 jaar. Dergelijke wachttijden zorgen voor een verkleining binnen het kwalitatieve nieuwbouw segment. Deze belangrijke indicator geeft aan dat de vastgoedmarkt niet verzadigd is en bewijst dat uw vastgoedinvestering een duurzaam rendement oplevert.
Appartementen vertegenwoordigen twee op de drie nieuwe verhuringen in Vlaanderen
In 2021 stegen de huurprijzen van alle woningtypes, met uitzondering van (studenten)kamers, met maar liefst +4,7%. In 2022 lijken de rollen om te draaien. Studio’s, kamers en appartementen vertegenwoordigen namelijk voor het eerst meer dan drie kwart van alle verhuringen in Vlaanderen. Het aandeel van rijhuizen en vrijstaande woningen kende dan weer een daling van -2,9%.
In een centrumstad als Antwerpen bedraagt de huur van een appartement gemiddeld 954 euro. Indien de huurder een woning binnen het stadscentrum verkiest, overstijgt de huurprijs al snel de grens van 1000 euro.
Brussel blijft koploper met hoogste huurprijzen
In Brussel ligt de prijs van een appartement aanzienlijk hoger. Mede door het feit dat appartementen meer dan 90% van de verhuringen vertegenwoordigen. Dit zorgt ervoor dat een huurder van een appartement in Brussel een gemiddelde huurprijs van 1.128 euro betaalt.
Vooral de locatie en het doelpubliek blijven bepalende factoren. Het profiel van huurders die dergelijke huurprijzen betalen, blijft vrijwel ongewijzigd, wat een aangename zekerheid is voor u als investeerder.
Deze doelgroep wordt vertegenwoordigd door kapitaalkrachtige expats en personeel van internationale bedrijven. Ondanks een daling door de coronacrisis is er toch sprake van een heropleving binnen dit segment.
Overweegt u een vastgoedinvestering? Neem vrijblijvend contact op en doe beroep op de expertise van Urbicoon.
Bronnen:
Appartementen verdringen huizen op huurmarkt - De Tijd
Belgische inflatie bereikt nieuwe piek - De Tijd
Hoeveel kost huren in uw gemeente? - De Tijd