Groepsverzekering gebruiken om te investeren in vastgoed?
Met een groepsverzekering bouwt u een mooi pensioen op voor later. Maar wist u dat u uw groepsverzekering ook kan gebruiken om de aankoop, of zelfs de verbouwing, van een woning te financieren?
INVESTEREN IN VASTGOED MET UW GROEPSVERZEKERING
WAT IS EEN GROEPSVERZEKERING?
Een groepsverzekering van uw werkgever is een loonvoordeel waarmee u uw pensioen kunt opbouwen voor later, als zelfstandige kunt u ook een groepsverzekering afsluiten. De werkgever sluit deze levensverzekering af voor zichzelf of voor zijn werknemers. Wanneer u op pensioen gaat, krijgt u dit bedrag uitbetaald. Indien u vroeger komt te overlijden, dan hebben uw nabestaanden hier recht op.
Ook heeft de werkgever de mogelijkheid om de waarborgen van de onderliggende verzekeringen aan te passen. Naast pensioensparen zijn er nog tal van interessante zaken: een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of overlijden, een hospitalisatieverzekering of een verzekering tegen inkomensverlies.
INVESTEREN IN VASTGOED
U kunt zelfs uw groepsverzekering gebruiken om een huis te bouwen, te renoveren of te kopen. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden met maar één voorwaarde: de werkgever moet het voorschot op prestaties van de alternatieve schuldsaldoverzekering opnemen in het pensioenreglement.
1. ALTERNATIEVE SCHULDSALDOVERZEKERING
Het overlijdenskapitaal in uw groepsverzekering kan als alternatief voor een schuldsaldoverzekering gebruikt worden. Op deze manier geeft u het overlijdenskapitaal in pand aan uw bank.
Stel: u komt vroegtijdig te overlijden, dus voor het einde van uw hypothecair contract, dan wordt het overlijdenskapitaal van uw groepsverzekering aan uw bank uitgekeerd ter aflossing van uw openstaande schuld. Mocht er eventueel nog wat budget overblijven, dan wordt dit uitgekeerd aan uw nabestaanden.
Het grote voordeel is dat u geen schuldsaldoverzekering moet onderschrijven voor het krediet dat door het overlijdenskapitaal van de groepsverzekering wordt gedekt. Die kosten spaart u dus uit.
2. VOORSCHOT
In uw groepsverzekering kunt u ook een voorschot opnemen op de reserves. Met dat voorschot kunt u de aankoop, verbouwing of bouw van een onroerend goed financieren. Maar ook de terugbetaling van een hypothecair krediet voor dat onroerend goed kan hiermee gefinancierd worden.
De voordelen van een voorschot:
- Voordelige intrestvoet
- Minder kosten: u hoeft geen beheers- en dossierkosten te betalen
- De terugbetaling van uw voorschot kan op elk moment gebeuren
- Ongewijzigde gewaarborgde intrestvoet in uw groepsverzekering
- Geen negatieve impact op uw winstdeling
- Fiscale voordelen: aftrek van uw intresten in de personenbelasting
Er zijn verschillende types van voorschotten:
1. Voorschot met een jaarlijkse intrestbelasting:
- Tegen een vaste intrestvoet
- Tegen een variabele intrestvoet
2. Voorschot zonder jaarlijkse intrestbelasting
3. NIEUWSTE FINANCIERINGSFORMULE: TOT 90% ONTLENEN
Het kapitaal dat zelfstandigen en werknemers sparen, leverde tot hiertoe geen voordelen op voor het pensioen inging. Een nieuwe financieringsformule brengt daar nu verandering in: vandaag kan u al tot 90 procent ontlenen van het kapitaal dat u via een groepsverzekering of langetermijnsparen vergaart. Dat geld kan u slim investeren in goed gelegen vastgoed. Dankzij uw vastgoedinvestering geniet u niet alleen van een maandelijks rendement. U creëert ook bijkomende meerwaarde op lange termijn. Het bewijs? De vastgoedprijzen van investeringsappartementen in Brussel stegen de laatste vijf jaar met niet minder dan 28 procent (bron: Trends Vastgoedgids).
Wie wilt investeren in vastgoed en geen bijkomende lening wil aangaan, kiest dus voor deze flexibele oplossing. Neem nu tot 90 procent van het spaarbedrag op dat je zult bereiken op 65 jaar om te investeren in vastgoed. Wij zoeken samen met u de financieringsformule die het best bij u past.