Skip to content

Dalende Rente: Het Ideale Moment om in Vastgoed te Investeren

De afgelopen maanden hebben de financiële markten een fase van verandering doorgemaakt: de rentetarieven zijn gedaald. Voor wie wil investeren in vastgoed is dit een gouden kans. Wanneer de rentetarieven laag zijn, zijn de financieringskosten - d.w.z. de kosten om te lenen - lager, wat resulteert in een positief rendement op vastgoedbeleggingen. Met andere woorden, investeerders in onroerend goed zullen hun winstmarges zien toenemen. De vraag die we in dit artikel zullen onderzoeken is: waarom is het nu een goed moment om te investeren in onroerend goed?   

Terug naar het overzicht

Lagere Hypotheeklasten en Financieringskosten

Wanneer de rente daalt, is een ander tarief dat direct wordt beïnvloed de hypotheekrente, die ook daalt. Dit betekent dat investeerders onroerend goed tegen veel gunstigere voorwaarden kunnen financieren. Simpel gezegd: als je nu een hypotheek afsluit, betaal je minder rente over de looptijd van de lening. Dit heeft een positief effect op je winstgevendheid op de lange termijn, omdat je maandelijkse uitgaven lager worden en de cashflow van je investering verbetert 

Vergelijkende tabel van lage en hoge rentetarieven 

Lage rentevoet 

Hoge rentevoet 

  • Leningbedrag: 200.000 € 
  • Rentevoet : 4% over 20 jaar
  • Maandelijkse betaling : 1.211,96 € 
  • Totaal betaalde rente over 20 jaar : 90.870,56 € 
  • Leningbedrag : 200.000 € 
  • Rentevoet: 5% over 20 jaar 
  • Maandelijkse betaling : 1.320 € 
  • Totaal betaalde rente over 20 jaar : 116.000 
  • Maandelijkse besparing (wanneer de rente laag is) : 1.320 € - 1.211,96 € = 108,04 € 
  • Besparing over 20 jaar (verschil in totale rente) :  116.000 € - 90.870,56 € = 25.129,44€ 

 

Op basis van dit voorbeeld kunnen we concluderen dat een belegger bij een lage rente €108,04 per maand bespaart en €25.129,44 over 20 jaar. Het is dus zinvol om in onroerend goed te investeren wanneer de rente laag is om op de lange termijn een positief rendement te behalen.  

Vergroot uw vastgoedportefeuille voor minder geld

Met lagere financieringskosten kunnen investeerders meer vastgoed kopen voor hetzelfde bedrag dat ze anders zouden besteden. Een lagere rente verhoogt de leencapaciteit, waardoor het mogelijk wordt om grotere of meer lucratieve panden te kopen. Dit biedt een unieke kans om je vastgoedportefeuille sneller uit te breiden. 

Stel dat je een investeringsbudget hebt van €300.000. Met de huidige rentestanden (3,23% sinds januari 2024 voor een periode van 20 jaar) kan je misschien een kleiner appartement financieren. Maar bij een dalende rente kan dit bedrag genoeg zijn om een groter appartement of zelfs een klein commercieel pand te kopen, wat doorgaans een hoger rendement oplevert. 

Waardestijging van Vastgoed

Historisch gezien hebben dalende rentes een positief effect op de vastgoedprijzen. Goedkopere leningen stimuleren de vraag naar vastgoed, wat de prijzen opdrijft. Als vastgoedinvesteerder profiteer je niet alleen van een lagere rente, maar ook van de potentiële waardestijging van je panden. Dit maakt vastgoed niet alleen een stabiele investering op korte termijn, maar ook een veelbelovende optie voor vermogensgroei op lange termijn. 

Hoewel het altijd lastig is om de markt precies te voorspellen, laat de geschiedenis zien dat vastgoedprijzen in periodes van lage rente vaak stijgen. Dit betekent dat investeren nu kan leiden tot aanzienlijke vermogenswinst wanneer de markt weer aantrekt. 

Vastgoed als alternatief voor een spaarrekening?

Een ander interessant aspect van de daling van de rentetarieven is dat spaargeld niet positief stijgt; in feite levert het steeds minder op. Dit komt omdat de rente op spaarrekeningen historisch laag is. Hieruit kunnen we afleiden dat traditioneel sparen bijna niets oplevert.   

Een interessant alternatief voor mensen die een positief rendement willen genereren met het geld dat ze investeren is vastgoed. Vastgoed is een sector die gemakkelijk beïnvloed wordt door de financiële markten, waardoor het een tastbaar, stabiel en potentieel lucratief alternatief is voor sparen.   

Inflatie als bondgenoot

In een lage rente-omgeving gaat inflatie vaak gepaard met een waardestijging van vastgoed. Wanneer de inflatie toeneemt, neemt de waarde van vastgoed vaak mee toe, terwijl de lasten van de lening gelijk blijven. Dit zorgt voor een dubbele winst voor vastgoedinvesteerders: stijgende waarde van hun vastgoed én relatief lage financieringskosten. 

Conlcusie : Wacht niet langer !

Als je op zoek bent naar het perfecte moment om te investeren in vastgoed, zoek dan niet verder! Alle tekenen staan op groen. Dalende rentevoeten creëren een gunstige omgeving voor vastgoedinvesteringen. De financieringskosten dalen, de leencapaciteit neemt toe, de waarde van onroerend goed stijgt en mensen zijn op zoek naar een alternatief voor spaarrekeningen, die steeds minder opbrengen. Dit is dus het moment om te investeren in onroerend goed. Het is belangrijk op te merken dat investeren altijd risico's met zich meebrengt, maar als we de huidige markt analyseren, is deze meer dan gunstig voor mensen die willen investeren in onroerend goed.  

 Wil je investeren en er zeker van zijn dat je investering een echt rendement oplevert? Dan is dit waarschijnlijk het moment om eens serieus naar de vastgoedsector te kijken.

Advies van Urbinvest: Profiteer van de lage rente om te investeren in vastgoed!

Als u wacht op een kans om te investeren in onroerend goed, heeft een daling van de rentetarieven een aantal voordelen. Ten eerste dalen de financieringskosten, wat ook een impact heeft op je maandelijkse hypotheekbetalingen en je cashflow verhoogt. Al deze factoren verbeteren de winstgevendheid van je investering op de lange termijn.


Bovendien krijg je, als aan al deze voorwaarden is voldaan, toegang tot duurdere eigendommen of aantrekkelijkere vastgoedkansen, terwijl de financiële kosten houdbaar blijven. Tot slot is investeren in vastgoed een uitstekende manier om je vermogen veilig te stellen, vooral in tijden van economische onzekerheid.


Kortom, een lage rente verhoogt de winstgevendheid en veiligheid van uw vastgoedinvestering.

Versterk uw portfolio met Urbicoon

Bent u, nu de rente daalt, geïnteresseerd in investeren in onroerend goed? Wilt u een positief rendement behalen op uw vastgoedinvestering? We hebben verschillende projecten die interessant voor je kunnen zijn.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we uw volgende vastgoedproject kunnen ondersteunen met de juiste financieringsstructuur.