Investeren in vastgoed ten tijde van Corona: een goed idee?
Vastgoed als crisisbestendige investering
Covid-19 jaagde als het ware een schokgolf doorheen de beurs. De volatiliteit nam toe en blijft ook nu een feit. Investeerders die op zoek zijn naar een veilig en stabiel rendement richten zich nu daarom op de vastgoedsector. Sinds jaar en dag is vastgoed een waardevaste investering die bovendien bestand is tegen de inflatie, iets wat niet gezegd kan worden van het geld op onze spaarrekeningen.
“Ervan uitgaand dat al het spaarkapitaal op spaarboekjes met een rente van 0,11 % staat en de gemiddelde inflatie ongewijzigd blijft, verliezen we jaarlijks 183 euro per 10.000 euro die wij sparen”, aldus de experten van TopCompare. Eind 2019 stond er maar liefst 274 miljard euro geparkeerd op spaarrekeningen. Dit gecombineerd met een inflatie van 1,44 % in 2019, betekent dat aan de Belg maar liefst 3,64 miljard aan koopkracht verloren is gegaan. Tegelijkertijd is de waarde van het vastgoed in België met meer dan 4 % gestegen.
Daarnaast merken de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s) dat residentieel vastgoed het minste invloed ondervindt van de coronacrisis. Commercieel en zorgvastgoed is het hardst getroffen, en ook kantoorvastgoed kan meer hinder beginnen ondervinden zodra bedrijven in de problemen komen.
Voldoende factoren voor positieve vooruitgang
Welke richting de vastgoedsector exact uitgaat, kunnen we niet met 100 % zekerheid voorspellen. Wel is het zeker dat de overheid er alles aan zal doen om een crisis af te wenden, aangezien de meeste grote financiële crisissen uit het verleden het gevolg waren van een vastgoedcrisis (aldus De Tijd). Men verwacht dat de prijzen tijdelijk minder snel zullen stijgen, maar de kans op een crash is beperkt.
Bovendien is de veerkrachtigheid van de vastgoedmarkt een belangrijke troef. “Bij de financiële crisis, eind 2008, hebben we gemerkt dat het aantal transacties gedurende één trimester fors daalde. Daarna herstelde de markt zich snel. De kans bestaat dat de vastgoedmarkt zich ook nu even veerkrachtig toont als toen”, zo vertelt notaris Bart Van Opstal in De Standaard. Sinds de crisis van 2008 is de vraag naar vastgoed trouwens alleen maar gestegen. Waar sommigen de aankoop van een eigen woning nu zullen uitstellen, wordt verwacht dat deze daling in vraag ruimschoots gecompenseerd zal worden door investeerders op zoek naar stabiel rendement.
Wat met het (over)aanbod aan appartementen?
Hoewel experts in De Tijd waarschuwen voor een overaanbod aan appartementen in de kleinere Vlaamse steden, gebeurt in Brussel het tegenovergestelde. Hier heerst een tekort aan huisvesting en appartementen. In 2019 werden er bijvoorbeeld maar 1.400 bouwaanvragen ingediend, wat opmerkelijk weinig is voor een gewest met 1,2 miljoen inwoners. Aangezien oudere appartementen alsmaar moeilijker verkocht geraken omwille van de strenge maatregelen omtrent het E-peil, is er tevens een grote vraag naar nieuwbouw appartementen (zoals u kon lezen in een vorig nieuwsbericht).
Huizenjagers staan te popelen
Volgens De Tijd heeft de coronacrisis allerminst de “kooplust” bij huizenjagers bekoeld. De schommelingen op de beurs en de goedkope leningen maken dat vastgoed sowieso een van de meest interessante investeringen is in deze periode. Het historisch lage aanbod nieuwbouwappartementen in Brussel en het lage rendement van ons spaargeld dragen hier alleen maar toe bij.
Heeft u vragen omtrent het investeren in vastgoed in deze periode of wilt u meer informatie? Contacteer ons gerust voor vrijblijvend advies.
Sinds 11 mei verwelkomen we u ook graag opnieuw in onze kantoren. Deze zijn ruim genoeg om social distancing te respecteren en worden regelmatig gereinigd en ontsmet. Ook zijn onze adviseurs voorzien van handgels, mondmaskers en handschoenen. Zo kunnen we u op een veilige manier adviseren.