Skip to content

Slimmer investeren in vastgoed: kies je voor privé of een vennootschap?

In België blijft vastgoed een populaire beleggingsvorm, zowel voor particuliere investeerders als voor ondernemers op zoek zijn naar een interessant rendement op het opgebouwde kapitaal binnen de vennootschap. Maar wat is nu voor u de beste keuze: privé investeren of via een (bestaand of op te richten) vennootschap? In deze blogpost leggen we de voor- en nadelen uit en bespreken we de mogelijkheden van een patrimoniumvennootschap als specifieke optie.
Terug naar het overzicht

Vastgoed privé aankopen

Wanneer u als particulier vastgoed koopt, komt dat rechtstreeks op uw naam te staan. Het grote voordeel hierbij is dat u geen belasting betaalt op eventuele meerwaarde bij herverkoop, op voorwaarde dat u minstens vijf jaar eigenaar blijft. 

Voordelen: 

  • Eenvoud: de meest klassieke en eenvoudige vorm van aankopen van vastgoed. 
  • Geen meerwaardebelasting bij herverkoop na minstens 5 jaar
  • Flexibiliteit: privébezit is ideaal voor vastgoed dat deels voor persoonlijk gebruik is.
  • Fiscale voordelen: bepaalde kosten, zoals renovaties en onderhoud, kunnen nog steeds fiscaal worden afgetrokken onder bepaalde voorwaarden.

Nadelen:

  • Beperkte aftrekbaarheid: niet alle uitgaven, zoals de kapitaalaflossingen van leningen, zijn aftrekbaar. 
  • Erfbelasting: bij overlijden valt het vastgoed binnen de nalatenschap, wat kan resulteren in hoge successierechten. 

Investeren via vennootschap

Wie meerdere panden wil beheren of op langere termijn wil professionaliseren, kiest in de eerste plaats voor een vennootschap. Maar ook voor wie gewoon bestaande vennootschapsgelden wil aanwenden om vastgoed aan te kopen, is dit mogelijk. Op die manier kan slapend eigen vermogen geïnvesteerd worden. Bepaalde banken en verzekeringsmaatschappijen laten bovendien toe om uw VAPZ of IPT als waarborg in te zetten, waardoor u privé vastgoed kunt kopen met minder eigen middelen. Zo kan u het eigen vermogen van de vennootschap maximaal blijven inzetten voor uw zaak – terwijl u toch kan investeren in vastgoed. 

Voordelen: 

  • Hefboom op reserves en/of pensioenpijlers voor extra rendement. 
  • Lagere belastingen: vennootschappen betalen een vast tarief dat meestal gunstiger is dan het progressieve tarief voor particuliere investeerders. 
  • Meer aftrekposten: kosten zoals onderhoud, afschrijvingen, rentekosten en andere uitgaven kunnen worden afgetrokken van de belastbare winst. 
  • Successieplanning: aandelen kunnen bij leven worden overgedragen, wat de erfbelasting beperkt en overdracht vergemakkelijkt. 

Nadelen: 

  • Er wordt meestal een hogere eigen inbreng gevraagd van vennootschappen (20%) vs particulieren (10%). 
  • Complexiteit: vastgoedconstructies binnen vennootschappen vergen een langere doorlooptijd & grondige redactie van de dossiers. 
  • Opletten met splitsing tussen vruchtgebruik en naakte eigendom: hier zijn specifieke beperkingen rond. 

Patrimoniumvennootschappen

Een patrimoniumvennootschap richt zich specifiek op het beheer van vastgoed. Voor investeerders die meerdere panden willen beheren en hun portefeuille willen optimaliseren, is dit een veelgebruikte structuur in België. Voor eigen bewoning is deze piste niet interessant.  

Voordelen: 

  • Fiscale optimalisatie: Onderhoudskosten, renovaties en afschrijvingen zijn aftrekbaar, wat de belastbare basis verlaagt. 
  • Vermogensbescherming: Het scheiden van privé- en vastgoedvermogen kan beschermen tegen zakelijke risico’s. 
  • Successieplanning: Door het overdragen van aandelen kan men de successierechten optimaliseren en de overdracht van eigendom vergemakkelijken. 

Nadelen: 

  • Belasting winst: hoewel een vennootschap fiscale voordelen biedt, moeten de winsten uiteindelijk nog naar aandeelhouders worden uitgekeerd. Dit kan via een loon, dividend of liquidatiebonus, die elk een eigen belasting kennen.  
  • Vermijd privégebruik van vastgoed binnen een patrimoniumvennootschap, omdat dit fiscaal wordt afgestraft. 

Persoonlijk advies

Of u nu kiest om privé te investeren of via een vennootschap, het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en fiscale implicaties. Urbicoon staat klaar om u hierbij te begeleiden en samen met u de beste strategie te bepalen, afgestemd op uw specifieke behoeften en doelen. Of het nu gaat om het opzetten van een patrimoniumvennootschap, het optimaliseren van uw IPT-gelden of het uitwerken van het beste rendement op uw vastgoed, bij Urbicoon kan u rekenen op deskundig advies en begeleiding.  

Maak kennis met Urbinvest by Urbicoon

Via ons investeerdersplatform Urbinvest begeleidt Urbicoon u bij elke stap van uw vastgoedinvestering. Van het vinden van strategisch gelegen vastgoed tot fiscale optimalisatie en verhuurbegeleiding; ons platform biedt u de tools en expertise om uw vermogen zorgeloos en inflatieproof te laten groeien. Of u nu een ervaren investeerder bent of net begint, met Urbinvest ontdekt u hoe slim investeren in vastgoed uw toekomst kan versterken.

Ontdek meer op ons investeringsplatform en begin vandaag met bouwen aan uw rendabele vastgoedportefeuille! 

Vastgoedkansen ontgrendeld : Successvolle financiering strategieën en cases voor ondernemende investeerders

  • Ben je een zelfstandige en ben je benieuwd naar een rendabele investering voor je bedrijf?
  • Wil je je toekomst veilig stellen, maar beschik je nog niet over alle informatie die je nodig hebt om te investeren in vastgoed?

Het is mogelijk om succesvol te beleggen als zelfstandige! In samenwerking met Pensioen Masters bieden we een webinar aan met praktijkvoorbeelden en oplossingen.