Skip to content

Waarom de EU een godsgeschenk voor Brussel is (en blijft)

Aan de toog van het plaatselijke café, tijdens verhitte politieke debatten, tijdens een familiefeest, … Mensen laten zich graag (en vaak) minachtend uit over ‘Europa’. Nochtans is de Europese Unie een belangrijke motor voor de Brusselse en Belgische economie. Ontdek het magische effect van Europa op het vastgoed in Brussel, in 3 stappen.

Terug naar het overzicht

1. BONT 40.000-KOPPIG HUURPUBLIEK

Omdat de EU-instellingen er gevestigd zijn, geldt Brussel als het geografisch en politiek centrum van Europa. De meeste instellingen liggen in de Leopoldswijk (ook wel de Europese wijk genoemd), omgeven door het Warande-, Jubel-, en Leopoldpark. Alles samen zijn er ruim 40.000 mensen uit de 28 EU-landen actief, die gemiddeld minstens drie talen spreken: zo brengen ze kleur in onze levendige hoofdstad. Het spreekt voor zich dat deze bonte bende een interessant huurpubliek vormt.

2. KAPITAALKRACHTIGE EN BETROUWBARE BURGERS

De Europese ambtenaren zijn vaak hoge profielen, met een navenant loon. Daarnaast zijn er ook heel wat diplomaten, lobbyisten en zakenmensen actief in de hoofdstad van Europa. Hun kapitaal stroomt langs verschillende kanalen terug naar de stad, zodat de Brusselse economie floreert:

– Expats bevolken de betere restaurants tijdens lunches en diners
– Ze shoppen graag in de vele luxewinkels
– Als echte meerwaardezoekers spenderen ze hun vrije tijd in musea, theaters, concertzalen en op andere culturele evenementen

Hun gezonde financiële situatie laat expats ook toe om klokvast de huurprijs te betalen voor een comfortabel appartement, dicht bij hun werkplek. Zij gelden zonder meer als ideale huurders. Goed nieuws voor het vastgoed in Brussel, met andere woorden.

3. GARANTIE OP LANGE TERMIJN

De EU zorgt ook voor continuïteit op de huurmarkt. Brussel blijft met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de permanente uitvalsbasis van de EU. Dat kan je afleiden uit het Europese vastgoedbeleid:
-Europa sluit alleen huurcontracten van lange duur af
-Daarnaast mag het zich eigenaar noemen van een aantal belangrijke gebouwen. Tot de recente aankopen behoren het Berlaymontgebouw (zetel van de Europese Commissie), de parlementsgebouwen en het vernieuwde Résidence Palace (waar de Europese Raad vanaf 2016 zijn intrek neemt).

Kortom, de kapitaalkrachtige eurocraten zullen nog lang kiezen voor vastgoed in Brussel. Het merendeel van hen verblijft er te kort om iets te kopen, maar te lang om steeds op hotel te blijven. In en rond de Europese Wijk is de vraag naar huurappartementen dus groot. Bijgevolg is een beleggingsappartement in deze wijk een veilige investering, met een zeker en zorgeloos rendement.

Herman Vluymans is de zaakvoerder van Urbicoon en heeft meer dan twintig jaar ervaring in vastgoed. Via deze blog deelt hij zijn passie voor projectontwikkeling en ondernemerschap.