Schenking: vruchtgebruik of blote eigendom?

Wanneer u een schenking doet met een voorbehoud van vruchtgebruik, dan behoudt u als schenker het vruchtgebruik. De ontvanger zal op zijn beurt enkel de blote eigendom krijgen.

Vruchtgebruik of blote eigendom?

Schenking met een voorbehoud van vruchtgebruik

Ouders die een appartement of beleggingsportefeuille wensen te schenken aan hun kinderen hebben de keuze om het vruchtgebruik, zoals de huur, de intresten of de dividenden, te behouden. Op deze manier krijgen de kinderen enkel de blote eigendom. De kinderen worden pas eigenaar wanneer hun ouders overleden zijn. Bij een overlijden komt er automatisch een einde aan het vruchtgebruik en hoeven de kinderen geen erfbelasting te betalen op deze schenking.

Ouders die onroerende goederen willen schenken moeten beroep doen op een Belgische notaris. In deze situatie moeten er wel schenkbelastingen worden betaald.

Hoeveel levert deze besparing op?

Stel dat een koppel twee kinderen heeft, een woning van € 300.000 en een appartement van € 300.000. Bij hun overlijden betalen de kinderen op deze twee onroerende goederen € 39.079 erfbelasting.

Stel dat het koppel de twee onroerende goederen in één keer met een voorbehoud van vruchtgebruik schenken aan hun kinderen, dan bedraagt de erfbelasting slechts € 18.000. Op deze schenking hoeven de kinderen later geen erfbelasting te betalen.

(Deze bedragen zijn van toepassing in Vlaanderen)
Let op: de waarde van de schenkbelasting wordt berekend op de waarde van de volle eigendom en dus niet op de blote eigendom.

Aandachtspunt: geen schenkingen via een Nederlandse notaris

Sinds 1 juni 2016 is het niet meer mogelijk om onroerende goederen met voorbehoud van vruchtgebruik te schenken via een Nederlandse notaris. Voortaan moet daar schenk- of erfbelasting op worden betaald.

De Vlaamse Belastingdienst zal erfbelastingen blijven heffen op zulke schenkingen, ook drie jaar na de schenking. Het Brusselse en Waalse Gewest zijn het hiermee niet eens. Wat nog wel kan in Vlaanderen is de schenking van volle eigendom of de overdracht van een oldtimer met voorbehoud van vruchtgebruik.

Wanneer u schenkt met een voorbehoud van vruchtgebruik, dan is het aangeraden om de voorwaarden te bepalen in de akte. Zo vermijdt u later eventuele verrassingen.

 

Bron: MoneyTalk

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!