Zo dient u een teruggave van uw betaalde registratierechten in

Wist u dat u bij de verkoop van uw woning beroep kunt doen op een teruggave van uw betaalde registratierechten ? Wie een woning koopt en die binnen de twee jaar terug verkoopt, heeft recht op een teruggave van registratierechten. We geven u een overzicht van enkele belangrijke aandachtspunten.

De aankoop van een onroerend goed staat gelijk aan het betalen van registratierechten. Deze registratierechten zijn een soort belasting op de registratie van de notariële akte. In België zijn er twee tarieven van toepassing: in Vlaanderen betaalt u 10% van de verkoopprijs, in Brussel en Wallonië 12,5%.

Teruggave registratierechten termijn

Wat niet iedereen weet is dat vastgoedinvesteerders de betaalde registratierechten kunnen terugvragen wanneer ze de woning binnen de 2 jaar opnieuw verkopen. Zo krijgt u in Vlaanderen en Wallonië 60% terug en in Brussel 36%. Om deze bedragen terug te krijgen moet u aan twee voorwaarden voldoen:

 

1. Een notariële akte tegen het volledige tarief

De eerste verkoop moet in een notariële akte vastgesteld zijn en is onderworpen aan het volle tarief (10% in Vlaanderen, 12% in Wallonië en Brussel). Wanneer de woningen over een klein beschrijf beschikken, wat lagere registratierechten inhoudt, kunt u geen registratierechten terugkrijgen.

Daarnaast dient de tweede verkoop ook vastgelegd te zijn in een notariële akte. Let op, de verkoper dient dezelfde persoon als de aanvankelijke koper te zijn. Bovendien valt de wederverkoop wel onder het tarief van klein beschrijf, 5% in Vlaanderen en 6% in Wallonië.

2. Maximaal 2 jaar

Binnen de twee jaar dient de woning verkocht te worden om uw betaalde registratierechten terug te krijgen. Deze termijn loopt vanaf de datum van de authentieke aankoopakte tot de datum van de authentieke herverkoopakte. De data van het compromis of andere verkoopdocumenten zijn niet van belang.

 

Teruggave registratierechten

Teruggave registratierechten: hoe krijgt u dit bedrag terug?

Een eerste manier om beroep te doen op de teruggave van uw registratierechten, is door u te richten tot de ontvanger van de registratierechten. Het terugvragen dient te gebeuren op de plaats van de eerste aankoop. Dit doet u met een aangetekend verzoekschrift waarin u de redenen aanhaalt waarom u recht heeft op deze terugbetaling.

Een andere manier is het rechtstreeks opnemen van de registratierechten in de herverkoopakte. Zo wordt de fiscus automatisch op de hoogte gebracht.

Teruggave registratierechten: op welk bedrag wordt dit berekend?

De teruggave van de registratierechten is niet altijd berekend op basis van de oorspronkelijke registratierechten. Wanneer uw woning bijvoorbeeld tegen een lager bedrag dan de initiële aankoopprijs wordt verkocht, wordt de teruggave berekend op de lagere herverkoopprijs.

Een concreet voorbeeld:
U kocht in Vlaanderen een investeringspand voor € 200.000 en betaalde hierop € 20.000 registratierechten. Binnen de twee jaar wordt het pand voor € 230.000 verkocht. Op dit bedrag krijgt u 60% van de registratierechten van € 23.000 terug (10% van € 230.000). Concreet recupereert u € 13.800.

Bron: DeVastgoedgids

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!