Skip to content

Vastgoed schenken, hoe begin ik eraan?

Vastgoed schenken is een interessant alternatief voor de hoge successierechten op een erfenis. Wanneer u uw woning aan uw kinderen of iemand anders wilt schenken, moet de ontvanger daarop schenkbelastingen betalen. Aan het schenken van vastgoed zijn er bepaalde voorwaarden verbonden. We geven u een overzicht van de uitzonderingen en de procedure die u moet volgen.

Terug naar het overzicht

VASTGOED SCHENKEN, WAARAAN MOET IK DENKEN?

SCHENKBELASTINGEN?

Schenkbelastingen zijn de belastingen die u moet betalen wanneer u bijvoorbeeld een woning (of onroerend goed) aan iemand schenkt. Daarnaast kan het ook een schenking van roerend goed zijn die u laat registreren. Het bedrag dat u moet betalen wanneer u vastgoed wilt schenken wordt bepaald door de gewesten.

  • WOONT U IN BELGIË?

    Het bevoegde gewest is het gewest waar u gedurende vijf jaar voor de schenkingsdatum uw werkelijke hoofdverblijfplaats had. Ook al staat de te schenken woning niet in dat gewest.

  • WOONT U NIET IN BELGIË?

    Het bevoegde gewest is dan het gewest waar uw woning gelegen is.

 

VOORWAARDEN BIJ HET SCHENKEN VAN VASTGOED

De Vlaamse schenkbelasting is enkel van toepassing onder een aantal voorwaarden:

  • De rijksinwoner*-schenker had zijn fiscale woonplaats het langst in het Vlaamse Gewest gevestigd tijdens de vijf jaren die aan de schenking zijn voorafgegaan, ongeacht de ligging van het onroerend goed in België.
  • De niet-rijksinwoner-schenker schenkt een onroerend goed dat in het Vlaamse Gewest ligt.
  • De niet-rijksinwoner-schenker schenkt een roerend goed:
    • aan een rijksinwoner die, tijdens de vijf jaren die aan de schenking voorafgaan, zijn fiscale woonplaats (de gemeente waar u uw belastingen aangeeft) het langst in het Vlaamse Gewest had gevestigd.
    • aan een niet-rijksinwoner, en als het kantoor waar de akte of het geschrift ter registratie wordt aangeboden, in het Vlaamse Gewest ligt.

* U bent rijksinwoner van België als uw werkelijke woonplaats een Belgische gemeente is, ook al hebt u een andere nationaliteit en is uw wettelijke domicilie in een ander land.

vastgoed schenken

VASTGOED SCHENKEN: DE PROCEDURE

SCHENKING VAN ONROERENDE GOEDEREN

Schenken van vastgoed moet dit via een notariële akte gebeuren. Deze schenking zal meteen ook geregistreerd worden. Overlijdt de schenker van een onroerend goed binnen de drie jaar na de schenking, dan moet het geschonken goed door u aangegeven worden in de aangifte van nalatenschap. Let op, hierop betaalt u geen erfbelasting meer maar wordt de waarde wel in aanmerking genomen voor de berekening van de erfbelasting.

SCHENKING VAN ROERENDE GOEDEREN

Een registratie is niet verplicht bij een schenking van roerende goederen of een overschrijving van geld (of bankgift). Onder roerende goederen verstaan we bijvoorbeeld de overhandiging van een geldsom of handgift.

  • SCHENKING ZONDER REGISTRATIE

    Als u het schenkingsbewijs niet laat registreren, moet u ook geen schenkbelasting betalen. Overlijdt de schenker van het roerend goed binnen de drie jaar na de schenking, dan wordt de waarde van de schenking bij het actief van de nalatenschap geteld en betaalt u hierop een erfbelasting die hoger ligt dan de schenkbelasting.

  • SCHENKING MET REGISTRATIE

    Bij de schenking van roerend goed, hoeft de akte van deze schenking niet door een notaris opgemaakt te worden. De schenker en de ontvanger kunnen een onderhandse akte van schenking opmaken en deze zelf ter registratie aanbieden op een plaatselijk belastingkantoor van de FOD Financiën.Na de registratie van de akte bezorgt de FOD Financiën een afschrift van de akte aan de Vlaamse Belastingdienst. Zij analyseren de akte en berekenen de verschuldigde schenkbelasting.Overlijdt de schenker van het geregistreerde roerend goed binnen de drie jaar na de schenking, dan moet er geen erfbelasting betaald worden op de waarde van de schenking.


AANSLAGBILJET

Wanneer de Vlaamse Belastingdienst een berekening heeft gemaakt, sturen zij binnen de drie weken een aanslagbiljet naar de begunstigde van de schenking.

 

BEDRAG

De Vlaamse schenkbelasting van onroerend goed hanteert een vast tarief:

  • 3% VOOR SCHENKINGEN:

    • in rechte lijn (kinderen en kleinkinderen) of gelijkgesteld (stiefkinderen, zorgkinderen)
    • tussen echtgenoten
    • tussen partners
  • 7% VOOR SCHENKINGEN:

    • aan andere personen zoals broers, zussen, neven, nichten, niet-familie

Het tarief van de schenkbelasting voor onroerend goed wordt bepaald door:

  • de band die de schenker met de begunstigde heeft
  • de grootte van de schenking


UITZONDERINGEN

Wanneer er binnen dezelfde partij een nieuwe schenking binnen de drie jaar volgt, dan worden beide schenkingen samengeteld om het hogere tarief te bepalen. Let op, de eerste schenking wordt dan niet opnieuw belast.

Er zijn een aantal uitzonderingen wanneer u kunt genieten van een vermindering of vrijstelling van de schenkbelasting:

  • Vermindering van de schenkbelasting bij de schenking van een bouwgrond. De ontvanger moet er binnen de vijf jaar zijn hoofdverblijfplaats vestigen.
  • Vrijstelling bij overdracht van een familiale onderneming of vennootschap.

 

Bron: Vlaanderen.be