Vastgoed met verhuurgarantie: te mooi om waar te zijn?

Heel wat vastgoed wordt aangeboden met een verhuurgarantie van enkele jaren. Deze huurgaranties staan garant voor een zorgeloze investering met een continue huuropbrengst tijdens die toch beperkte periode. Maar is deze huurgarantie werkelijk zorgeloos? We delen graag onze bemerkingen.

Waarom investeren in vastgoed met verhuurgarantie?

Met een verhuurgarantie bent u vanaf de eerste dag zeker van de maandelijkse huuropbrengsten. Elke maand wordt u een huurbezetting van 100% en een stabiel inkomen gegarandeerd. Of uw appartement nu verhuurd wordt of niet, u ontvangt maandelijks uw opbrengsten. Zelfs als de huurder niet zou betalen. Maar er zijn aan zo’n garanties enkele aandachtspunten verbonden:

Iemand betaalt de garantie
Ergens moet het budget voor de verhuurgarantie vandaan komen. Is het nu van de verkoper of u als koper, er is steeds iemand die voor de maandelijkse huuropbrengsten zorgt.

Ga de verantwoordelijke van de verhuurgarantie na
Controleer wie u de verhuurgarantie geeft, dit kan u nagaan door specifieke financiële informatie over de vennootschap op te zoeken zoals bijvoorbeeld de kredietwaardigheid. Op basis van het ontstaan en de referenties staat u al een stap verder. Na deze grondige controle bent u zeker wat u van die partij mag verwachten. Indien u deze waarborg ontvangt van een partij die in financiële problemen zit, dan zal u later ook geen opbrengsten zien verschijnen.

Vraag de juiste voorwaarden op
Algemene regels over verhuurgaranties bestaan niet. Wat u wel kan doen is de juiste voorwaarden van de garantie opvragen aan de verkoper. Op deze manier kunt u controleren hoever deze garantie gaat en wat er wordt gewaardborgd. Zijn de voorwaarden niet volledig duidelijk, laat deze dan nalezen door een juridisch geschoold iemand.

Een topligging of eerder een huurgarantie?

Iedere belegger weet de beste garantie voor een vlotte verhuur: een goede ligging en een precieze afwerking. Als deze twee voorwaarden vervuld zijn, dan volgt ook de rest.

Vraag uzelf af wat u zou willen kopen: een minder goede ligging met huurgarantie of een topligging zonder huurgarantie? Een topligging met huurgarantie zal zelden voorkomen, vandaar ‘goede wijn hoeft geen krans’.

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!