Investeren in vastgoed: verkoop vastgoed piekt in België

De verkoop van woningen in ons land zit in stijgende lijn. Vooral de Vlamingen zijn erg actief in de aankoop van vastgoed. Deze piek heeft als oorzaak de lage rente op de dag van vandaag. Investeren in vastgoed is nog steeds kiezen voor rendement en zekerheid.

Uit een analyse van de driemaandelijkse notarisbarometer blijkt dat er in het tweede trimester van 2016 maar liefst 14,4% meer voorlopige verkoopovereenkomsten werden geregistreerd dan vorig jaar. Dat is een absoluut record! Ook in vergelijking met de eerste drie maanden van 2016 is er een stijging van 0,7%.

Regionale verschillen

Het grootst aantal transacties vond plaats in Vlaanderen met een stijging van 23,9%. In Brussel steeg de verkoop met 16,5%, terwijl er in Wallonië een daling is van 2,1%. Er zijn een groot aantal regionale verschillen waar te nemen.

Provinciale verschillen

De verkoop van vastgoed verschilt ook per provincie. In West-Vlaanderen werden er bijvoorbeeld één derde meer kopen en verkopen afgesloten. Terwijl in Vlaams-Brabant dat slechts minder dan de helft daarvan was. Afhankelijk van de provincie, zijn de inwoners meer geneigd om te investeren in vastgoed.

Investeren in vastgoed: zekerheid en rendement

Woordvoerder van de notarisbond, Bart van Opstal, merkt op dat mensen zowel op zoek zijn naar zekerheid als naar rendement. Beleggingsvastgoed is één van de grootste zekerheden voor de Belgen in een samenleving die continu in beweging is. Zo blikt hij terug op de terreurdreiging en de Brexit. De factor ‘rendement’ is dan belangrijk als return on investment, maar ook als bijkomend inkomen op hun gezinsinkomen of hun pensioen. Tegenwoordig brengen bijvoorbeeld spaarboekjes en kasbons heel weinig rente op. Vastgoed daarentegen brengt een behoorlijk rendement met zich mee waardoor de verkoop van vastgoed zich in stijgende lijn bevindt.

Bron: De Standaard

Recente blogberichten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u via e-mail op de hoogte blijven van al het laatste nieuws rond vastgoed en onze activiteiten?
Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief!

Ontdek ons nieuwste project

Meer info